2019. január 8., kedd

1. rész


A nap lassan ereszkedett a horizont felé, narancssárgával és rózsaszínnel festve be a felhőket, s az égboltot is barackszín pizsamába öltöztette. Erika fáradtan nézett fel munkájából, majd nagyot sóhajva tette le az ecsetet, miközben pillantása a már félig elbújt égitestre vándorolt. Ruháját kisebb-nagyobb festékfoltok tarkították, lassan a skála összes színe megtalálható volt rajta. Némán lépett az ablakhoz, s eresztette le a redőnyt, kirekesztve a mindent ellepő sötétséget.

Majdnem kész művére ügyet sem vetve sietett át a fürdőszobába, hogy még vacsora előtt legalább kezéről lesikálja munkája nyomait. A víz tisztán tört elő a csapból, majd elkeveredve a színes mázzal, sötét örvényként tűnt el a lefolyóban.




***




A villanykörtében némán aludt ki az izzószál, s a lány nesztelen léptekkel sietett ágyához. Csak egy meglazult padlódeszka reccsent meg talpa alatt, az is oly' halkan tette, mintha tudná, hogy az éjszakát a csend vonta uralma alá. Amint a lány feje a párnát érte, a szomszéd szobában halványan felragyogott a festmény. A képet alkotó színek kavalkádja fodrozódni kezdett, majd kisebb-nagyobb domborulatok keletkeztek a vásznon, mintha valami a másik oldalról feszegetné a felületét. A következő pillanatban szinte végighasadt, s a padlón hangosan puffant négy feketébe burkolózó alak. Karok és lábak gabalyodtak össze, elfojtott szisszenések és morgások jelezték az érkezők nemtetszését.

- Őrült ötlet volt, Ezarel, ezt jobb, ha tőlem tudod! Azt sem tudjuk, hova érkeztünk... - A férfihang lágyan csengett a sötét szobában, mégis vészjósló volt; bosszút ígért.

- Halkabban, te idióta. Ki tudja, milyen szörny leselkedik ránk amögött az ajtó mögött - kontrázott rá egy női hang suttogva.

- Mivel Ezarel hibája az egész, szerintem ő menjen előre.

- Pff... - nyilvánította ki véleményét egy harmadik alak, majd öles léptekkel az ajtóhoz sietett. Széles mozdulattal tárta ki azt, hogy egy üres folyosóval találja szembe magát. A falon apró lámpák világítottak, sejtelmes fénybe vonva a világoskék padlószónyeget.

- Ez aztán félelmetes - morogta hátra, majd helyet adott a többieknek is. - Szerintem azon az ajtón keresztül kijuthatunk innen - mutatott egyenesen előre, ahol a folyosó egy sötét faajtóban végződött.

- Akkor rajta. Jobb, ha téged falnak fel előbb a szörnyek.

- Nevra, befejeznéd a bolondozást? - csattant fel a társaság női tagja, mire mindenki mozdulatlanná dermedt, és feszülten figyeltek az esetleges neszekre, ám csak az óra kattogott monoton hangon. - Menjünk - tette hozzá jóval halkabban.

Ezarel három hatalmas lépéssel átszelte az őt az ajtótól elválasztó távot, és lenyomta a kilincset, azonban a zár nem engedett.

- Nem nyílik.

- Pedig már hallom a szél süvítését és érzem a szabadság édes ízét... - Nevra hangja ábrándosan csengett, és mindannyian ugyanarra gondoltak. Olyan régen volt, hogy utoljára kitehették lábukat a menedékből, hogy beszívhatták a tavasz bódító aromáját, hogy megízlelhették a poros falakon kívüli levegőt...

- Nézzünk inkább körbe idebent, felesleges azt a kilincset rángatnod.

***

Erika tekintetét az ajtó alatti résen beszűrődő fénycsíkra szegezte, miközben szorosan ölelte párnáját. Tisztán hallotta a beszélgetésfoszlányokat, majd az éles kiáltást, mely után kétsége sem volt afelől, hogy idegenek vannak a lakásában, mégis próbálta elhitetni magával, hogy csak képzelte, esetleg álmodta az egészet. Egészen addig sikerült magát többé-kevésbé ebbe az tévhitbe ringatnia, míg ki nem tárult a szobaajtó. A folyosó lámpái hátulról világították meg az alakot, aki sűrűn pislogva igyekezett hozzászoktatni szemét a sötétséghez. Erika fél percig némán meredt rá, majd éles sikoly tört elő ajkai közül.

- Ne! Kérlek, ne ijedj meg, nem akarunk bántani!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése